Kilka wiadomości odnośnie żywności bezglutenowej.

Aktualnie panuje prawdziwa moda na diety bezglutenowe, jakie pozostały „rozwiązaniem” na wszelkie schorzenie. Niestety, jak to z trendami żywieniowymi bywa, ich prawdziwe działanie bazuje głównie na wpływaniu na człowieczą psychikę, nie natomiast na konkretną postać chorobową. Mnóstwo głosów opowiadających się za skutecznością terapeutyczną tego typu diety bazuje w sporej dozie na efekcie placebo oraz wiąże z dużą ufnością w działanie tego rodzaju oganiczenia żywieniowego. Jedynymi zchorzeniami, na które dieta bezglutenowa właściwie wpływa pozytywnie jest: celiakia, nieceliakalna nadwrażliwość na gluten a także alergia na pszenicę plus w owych przypadkach rzeczywiście udowodniony został pomocny wpływ diety na stan zdrowia pacjenta.

Czym jest gluten?

Gluten to tak na prawdę mieszanka białek zawartych w poszczególnych zbożach, do jakich przynależą: pszenica, orkisz, jęczmień a dodatkowo zanieczyszczony glutenem owies. Zasadniczym produktem żywnościowym posiadającym gluten jest więc mąka pszenna, żytnia, gryczana, płatki owsiane i wszelakiego typu towary na bazie mąki, takie jak: wszelakiego rodzaju wypieki, makarony, ciasta, kluski i mnóstwo dodatkowych.
Celiakia jest chorobą trzewną, w której wymagane jest używanie niezwykle restrykcyjnej diety bezglutenowej. Nawet najmniejsza porcja glutenu da radę wieść do poważnych skutków zdrowotnych powstałych z zanikania kosmków jelitowych specyficznych dla tego typu choroby. Jednostki chorobowe, takie jak NCGS wiążą się rzecz jasna z zastosowaniem diety bezglutenowej, natomiast istnieje pojedyncza dla wszelkiego chorego przyswajalność powyższego białka, przez co dieta nie musi być nadmiernie drastyczna.
Trzeba pamiętać, iż z glutenem mamy stczność w kontekście nieomal jakiegokolwiek produktu żywnościowego podlegającego przetworzeniu. Mąka ustanawia świetne uzupełnienie różnego typu sosów, szynek, parówek, konserw, pasztetów, dlatego chorzy na celiakię powinni stronić od owego rodzaju towarów.


Na rzecz cierpiących na celiakię a także wszelkich osób chcących użytkować dietę bezglutenową zaistniała wyjątkowa grupa towarów bez glutenu, jakie na szafkach sklepowych zdołamy poznać za pośrednictwem skreślonego kłosa. Żywność bezglutenowa z definicji jest żywnością, jaka nie winna posiadać więcej niż 200 ppm glutenu, oznacza to 20 mg na 1 kg całkowitej masy artykułu. Jest to porcja mikroskopijna, jaką traktuje się za pewną do zjedzenia. Życie postaci z celiakią nie jest łatwe. Musi ona dokładać wszelkich starań by unikać glutenu: badać naklejki każdego towaru przed jego zjedzeniem a dodatkowo wydawać poważne pieniądze za specjalne artykuły bez glutenu. Czego się natomiast nie wykonuje dla zatrzymania kondycji zdrowia na relatywnie stosownym poziomie.

O diecie bezglutenowej powiada się mnóstwo, choćby w kontekście jej zastosowania w przebiegu odmiennych chorób autoimmunologicznych, tego rodzaju jak Hashimoto. Rzeczywistość jest wprawdzie owa, iż nie miało miejsca żadne medyczne poświadczenie efektywności wdrożenia diety w przebiegu innych chorób poza wyżej wymienionymi jednostkami chorobowymi. Jeśli jednakże ktokolwiek, kto stosuje dietę bez glutenu ma się po niej znacznie prawidłowiej i jest święcie utwierdzony, iż jest ona efektywna, zdoła ją wykorzystywać bez jakichkolwiek skutków zdrowotnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *